Ами ако интернет изчезне…

Всички сме гледали филмите, в които настъпва природно бедствие, катаклизъм или нашествие от извънземни и изведнъж всичко на земята изчезва. Колкото и да сме виждали такива сцени, едва ли сме се замисляли какво наистина ще последва при спирането на само един елемент – интернет. Ами нека видим.

Прочетох няколко възможни варианта и ми се строи доста любопитно. Дано и вас да ви накарат да се замислите и да видите света от друг ъгъл.

Първото нещо, което ще се случи, ако интернет изчезне, е да блокира всички държавни системи, които са обвързани с него. Това ще рече, че над 4 милиарда души на земята ще бъдат засегнати, а това са си 60% от населението. Няма да могат да се извършват плащания и да има данни за каквото и да е.

Следващият голям проблем ще настъпи с банковите институции, както и с онлайн търговията. Фактически те почти ще изчезнат. А причината е и тези, която ще повлияе и върху пътуванията – няма да могат да се проверят документи и това ще е проблем. Също няма да функционират навигационни системи и по пътища, морета и въздух и ще настане първоначален хаос.

Още една сфера, която ще бъде пряко засегната от липсата на интернет, са социалните комуникации и медиите. Получаването на мигновена информация ще е невъзможно, както и проверката ѝ ще е се усложни. Достъпването до важни сведения от хората ще се върне векове назад и ще стане отново първобитно.

Накрая ще се удари и средностатистическия човек, който работи в офис – фактически без интернет, няма какво да прави. Така ще се доведе до безработица и до затваряне на много големи технологични компании.

Накратко това е главният сценарии, но спокойно – изключването е интернет е почти невъзможно. Все повече се инвестира в пълното покритие от космоса, така че каквото и да стане на земята, интернет ще има.

Google+ Comments