Да се приспособим в непознатото

Първоначалния шок, когато попаднеш на ново място, наистина не е малък. Особено ако си в нов град, нов квартал, на нова работа, училище или университет и т.н. винаги има един период на привикване, когато се луташ като муха без глава.

nwc-iconАз самият бях така, когато се озовах за първи път в банка. Трябваше да свикна със системата на работа, с рутината на колегите и с всички неписани правила, които научаваш с времето. На всяко работно място е така и съм сигурен, че и на вас ви се е случвало поне веднъж в живота. Дъщерята на една колежка между другото наскоро замина да учи в София първа година. Момичето още се губело из Ректората на Софийския университет, нищо, че вече е там повече от месец…

Затова е нужно да се научим как да се ориентираме в непознатото или в т.нар. градска, работна и каква ли не джунгла.

Първо, запомнете, че никой не очаква от вас да знаете всичко веднага. Второ, другите вече знаят това, което вие не, и може неволно да забравят да споделят знанията си. Затова питайте, интересувайте се и ако  трябва – записвайте си. Ако ви е трудно да се ориентирате в непозната ви голяма сграда, опитайте си да си изработите схема за по-лесно запомняне къде е тази или онази стая. Можете и да се разхождате без определена цел, а само да разглеждате. Визуално ще запомните сградата по-лесно и следователно след това ще се ориентирате по-лесно. Подобен “трик” спокойно можете да приложите и ако сте попаднали в нов град. Нали, знаете, знанието идва с опита, а трикове за приспособяване в непознатото има, но е нужно да ги прилагате съзнателно.

Google+ Comments