Банкова гаранция

garanciiТия от вас, които са се занимавали или в момента се занимават с бизнес, или пък имат близки, които го правят, знаят, че откакто започна световната финансова криза и особено след като я усетихме на гърба си, междуфирмената задлъжнялост придоби огромни размери. До вчера добри и надеждни бизнес партньори, на които си имал пълно доверие, започват да бавят плащания – не защото не искат да платят, а защото самите те чакат някой да им плати и по тая причина изпитват сериозни финансови затруднения.

С две думи да поемаш непремерени рискове в бизнеса си днес, си е направо самоубийствено. И всеки сериозен играч трябва да намери начин да се застрахова от подобен развой на нещата и от това да загуби много.

Е, днес ще ви споделя една такава възможност – така наречената банкова гаранция.

И сега популярно ще ви обясня какво означава тя. Приемаме, че сте собственик на голямо производствено хале, което давате под наем. Последният ви наемател не е бил достатъчно коректен или просто е затънал в бизнес начинанията си и не ви е платил последните два наема, които възлизат на доста сериозна сума. Посреднощ е изнесъл техниката си, тоест не е оставил нещо, с което евентуално да бъдете компенсиран. Имате нов кандидат за халето, изглежда надежден, работата му върви добре, но както казват руснаците: парен от каша, айрян духа. С две думи искате да се подсигурите максимално. Да, сключвате нотариално заверен договор, ама вие и с предишния наемател сте имали такъв. Това е случай, в който банковата гаранция върши идеална работа. Най-общо казано, тя е тристранен договор между наредител, в случая това ще е вашият нов наемател, банката – това е банката му, и бенефициер – това сте вие. Е, финансовата институция с този документ гарантира вашите вземания в случай на неизпълние на задълженията за плащане на клиента ви в размер, определен в специален образец. Разбира се, наредителят трябва да обезпечи по някакъв начин пред банката си тази сума – най-често това се случва с ипотека, – но това не е ваша работа. Вашата е да се подсигурите максимално – повече от това, здраве му кажи.

 

Google+ Comments