Как най-добре да се възползвате от потребителски кредит?

дама търси добър кредит

Много небанкови финансови институции в днешно време предоставят услугата потребителски кредит. Все по-достъпните условия и лесен начин за кандидатстване правят този вид финансиране предпочитан от мнозина. Финансовите институции като www.vivus.bg например подобряват условията по потребителските си кредити постоянно, така че за клиентите да бъде по-удобно и по-изгодно да се възползват. По-долу ще изброим някои доказани във времето стратегии за възползване от потребителските кредити.

Преди да пристъпите към потребителски кредит

Когато вземете потребителски кредит, вие подписвате договор с финансовата институция и се задължавате да изплатите сумата обратно в срок, както и начислената към нея лихва. Такова решение не бива да се взима без солидно обмисляне на всички възможности и рискове. Последното нещо, което искате да се случи, е да изпаднете в неплатежоспособност, защото сте подценили собствения си бюджет и възможностите си за обслужване на задълженията. Затова е добре да имате план за обслужването на заема и връщането на сумата, преди да кандидатствате за нея.

Разучете институцията, преди да се доверите на кредит от нея

Много често потребителите избързват с решението си от коя банкова или небанкова финансова институция да теглят потребителски кредит. Това определено е грешка, защото невинаги първата опция предлага най-добри условия. Твърде вероятно е да се намерят по-добри условия, ако просто инвестирате малко време в разглеждане на кредитните продукти на различни фирми. Много от финансовите институции дори предлагат безлихвени кредити за нови клиенти, както и големи отстъпки за лоялни клиенти. Затова би било жалко да не разучите пазара предварително, преди да изберете от коя фирма да теглите кредит.

Най-добрите потребителски кредити се предлагат от популярни фирми. Колкото по-известно е името на фирмата, толкова повече можете да разчитате, че техните условия са безупречни.

Преценете правилно размера на сумата и срокa на изплащане

При кандидатстване за потребителски кредит, вие ще трябва да изберете сумата и срок за нейното връщане. Това трябва да стане след добре обмислен анализ на нуждите ви. Добре е да не взимате повече пари, отколкото са ви нужни, защото това може да ви постави в неблагоприятна ситуация при изплащането на кредита. Също така обърнете внимание на погасителния срок и дали ще може да обслужвате вноските си. Добре е да прецените бюджета си и как на него ще се отразят месечните вноски по кредита. Така ще може по-добре да прецените сумата.

красива жена обмисля как да подходи към кредит

Запознайте се обстойно с всички други условия

Макар най-важното нещо, което трябва да знаете за един кредит, да е размерът на лихвата и сроковете на изплащане, има и друга информация, с която трябва да се запознаете. Нужно е да разбирате всичко от договора, който подписвате с институцията. В него са описани всички условия по кредитната услуга. Ако нещо не ви е ясно, потърсете допълнителна информация или се консултирайте с вашия кредитен експерт. При подписване на такъв договор вие трябва да сте наясно с всички точки в него.

Поинтересувайте се от опции за удължаване на срока на изплащане

Ако имате проблеми с изплащането на кредита или трябва да забавите вноска, не се колебайте да се свържете с банката или небанковата финансова институция, от която сте теглили потребителския кредит. Възможно е те да са предвидили опции за забавяне на вноска, както и отлагане за известен период. Така ще имате време да възстановите плащанията, без да ви бъде начислена такса и допълнителна лихва.

Винаги се информирайте за това какви новости се предлагат на пазара на потребителски кредити у нас. По този начин ще сте наясно с най-добрите условия, от които може да се възползвате. А ако приложите и гореописаните стратегии при теглене на потребителски кредит, винаги ще сте една стъпка напред при реализиране на плановете ви.

Google+ Comments