За лятното часово време

Пролетта си е проблемен сезон. Сигурно повечето от вас ще се възпротивят и ще кажат какво път й е толкова проблемно – започва да става топло, дните стават по-дълги, слънцето пече благо, зеленината започва да пробива, а, и да не забравя – няма нищо по-красиво и уханно от пролетните цветя – кокичета, минзухари, лалета, зюмбюли и нарциси. Красива картинка.

chasovoДа, ама наред със всичката тази, красота и светлина, която ни заобикаля, сезонът си е преходен и е съвсем научно доказано, че след дългата и изтощителна за организма ни зима преходът към новия сезон се оказва доста болезнен за организма – обострят се стари хронични болежки, появяват се нови, психиката на човек става доста ранима, зачестяват депресивните състояния.

И като капак на всичко това идва оная съботна пролетна вечер, в която преминаваме към лятното часово време. Като човек на цифрите и точността, веднага ще ви сведа статистически данни, които категорично доказват – и това е известно от години, – че икономическият ефект от тази мярка е доста съмнителен, да не кажа, че направо липсва. Не случайно германците, които са един от най-практичните и прагматични народи, готвят референдум, с който да отменят тая стресова за организма практика.

Ще ви кажа какви са моите лични съображения против. Като всеки подреден и дисциплиниран човек и аз си имам изключително строг режим, общо взето правя всичко по часовник, организмът ми – също. Вечер заспивам по едно и също време, сутрин се събуждам пак така, включително и в почивните дни. И са ми нужни точно осем часа, за да се наспя пълноценно. Какво се получава сега – за да си взема необходимото количество сън, трябва да легна час по-рано – по старото време. Само че, както ви казах, организмът ми е тренирана машина и няма как да бъде заблуден. Което на практика означава, че ще спя един час по-малко, при това ще ставам един час по-рано – съчетание, което за мен означава понижена концентрация, умора по средата на деня и т. н. Нужно ли е да ви обяснявам колко важно е човек с моята професия да е в добра кондиция. Спирам дотук с личните си неволи и призовавам с евроизборите и ние като германците да направим едно допитване и да отменим и зимното, и лятното часово време.

 

Google+ Comments