За дребните земеделски производители и подкрепата на ББР, преди и по време на управлението на Стоян Мавродиев

В днешно време са малко нещата, които могат да се случат без предварително заделени парични средства – доста сериозен проблем за бизнесите, които тепърва стартират. А за тези, които нямат кредитна история и нямат с какво да гарантират кредит, е още по-трудно да убедят някоя търговска банка да финансира проекта им.

Това е една от причините за основаването на Българската банка за развитие – насърчителна банка с особен фокус върху подпомагането на малките и средните бизнеси, в това число стартиращите. През последните 20 години над 10 000 компании са получили шанс се утвърдят на пазара с помощта на директен кредит от ББР.

Това е тясно свързано и с втората мисия на банката – според главния изпълнителен директор, Стоян Мавродиев, малките и средните предприятия са жизненоважни за българската икономика и допринасят цяла 1/5 от брутния вътрешен продукт на страната. Аз бих казал, че те също имат огромно културно и социално значение. Коя общност няма нужда от иноватори, занаятчии, творци и семейни бизнеси? Разнообразните магазинчета, работилници и фирми на местни собственици придават уникалност на всяко населено място, а хората, които ги управляват, са сред борбените, дейни личности, които водят обществото по пътя на прогреса със свежите си идеи и желание да ги реализират. Това е нещото, което държавата подкрепя чрез Българската банка за развитие.

Винаги съм се възхищавал на земеделските производители. За разлика от семейните бизнеси и арт работилници, с които са изпълнени улиците на малките и големите градове, земеделците са далеч от очите ни и съответно от умовете ни. Но българските земи са обширни и плодородни и въпреки огромните усилия и ресурси, които са нужни за каквато и да било селскостопанска дейност, вярвам, че си струва.

В същото са повярвали и хората, за които ще ви разкажа сега.

Златозар Димитров е собственик на „Ассара“ – единствената фирма в България, която отглежда и продава люти чушки от изключително лютивия сорт „хамелеон“. Основно се произвеждат в Африка и изискват специфична технология на захранване. Когато решава да започне бизнеса си, Димитров лесно намира клиенти – все пак продуктът е толкова рядък в този край на света – но въпреки това много банки му отказват финансиране. Единствено получава шанс от Микрофинансираща институция „Джобс“ – една от дъщерните компании на Българската банка за развитие. Днес деликатесните чушки се продават пълнени с различни пастети. Има изгледи за износ към Германия.

Друг млад предприемач с подобна история е Димитър Станчев – собственик на 400 пчелни кошера от Малко Търново чак до Бургас. Преди години печели проект по Програмата за развитие на селските райони, но изниква проблем – не съществува система за оценяване на неговите кошери и не разполага с друг начин да обезпечи кредита. Националният гаранционен фонд на ББР се занимава с допълване на обезпечения. Станчев успява да намери банка, която е склонна да му отпусне кредит, а гаранцията е допълнена от НГФ. Оттогава бизнеса му процъфтява, а Димитър е носител на титлата „Най-добър пчелар на Бургаска област“. Системата, по която следи състоянието на кошерите също е интересна – получава данните по SMS.

Съществуват още хиляди вдъхновяващи истории за предприемачи, пробили в сферата на земеделието, но мисля, че схванахте идеята. Повече за успешните бизнес истории станали възможни чрез подкрепата на ББР може да прочетете в публикацията на икономическия портал Economic.bg.

Ще забележите, че и двата примера са за предприятия, подкрепени от дъщерни дружества на Българската банка за развитие. Групата на ББР включва общо пет, като другите три са основани едва след назначаването на Стоян Мавродиев в края на 2017 г. Фондът за капиталови инвестиции се включва в капитала на фирми във фаза на развитие, ББР Факторинг е особено полезен за фирми, които се занимават с експортна дейност, а ББР Лизинг подпомага растежа и обема на дейността на фирми, в сферата на иновациите. С тях малките и средните бизнеси в България имат достъп до още по-широк набор от финансови услуги.

Въпреки трудностите, свързани със създаването и поддържането на успешно земеделско предприятие, България остава едно от най-благоприятните места за тази дейност, заради плодородните земи, уменията на местните предприемачи и не на последно място – подкрепата, която е на тяхно разположение.

Google+ Comments