Внимавайте по празниците!

Народът е казал: за един сватба, за друг брадва. И идващите празници са много подходящ повод да си припомним тая изстрадана народна мъдрост. Повод за днешната ми тема даде една случка от вчера с клиентка на банката ни – млад мъж й грабнал чантата една пресечка след като предпразнично изтеглила няколкостотин лева от сметката си за покупка на телевизор. Явно си я е набелязал като потенциална жертва или при влизането, или при излизането от клона ни и оттам нататък е действал по неговите си правила.

djeb4iiЯсно е, че само след няколко дни, ако вече не сме го направили, всички ще се втурнем по магазините за подаръци и всякакви други покупки, ще носим в портфейлите и в чантите си суми, по-големи от обичайните, ще теглим пари от банкоматите и заради суматохата, оживлението, бързането и вълнението ще бъдем далеч по-непредпазливи и невнимателни от обикновено.

Само че точно по същото време започва активната кампания на тези, които се препитават от източването на карти, на обирджиите на апартаменти и на обикновените джебчии. И за да не помрачат празниците ви, ще е добре въпреки вълненията и желанието да изберете най-доброто за близките си, да не пренебрегвате мерките за сигурност.

Ако теглите по-голяма сума, винаги водете с вас придружител или пък вземете някакви други предохранителни мерки – дръжте здраво чантата си, оглеждайте се за съмнителни хора около вас, а мъжете е добре да сложат портфейла си във вътрешен, добре защитен джоб, придвижвайте се по оживени места и избягвайте глухите улички, в които наистина няма кой да ви помогне при евентуален проблем.

Изострете до крайна степен вниманието си и когато теглите пари от банкоматите – там наистина опасността дебне отвсякъде, особено по празници.

При пътуване и дълго отсъствие вземете всички предохранителни мерки за жилището си.

С две думи – умната! Само така няма да подарите весела Коледа на крадците и да развалите своята.

 

Google+ Comments