Ужилване от медуза

jellyДнес изоставям за малко банкерската си битност и влизам в ролята си на морски човек, който може да ви даде доста ценни съвети за това, как да избягате от опасностите, които ви дебнат на морския бряг. На плажа те най често са от братски страни :).  А във водата са толкова много, че няма да ми стигне времето, ако започна да ги изброявам. Първата опасност е в рамките на шегата, разбира се, но втората си е съвсем сериозна.

Морето е бездънен свят – изключително красив и примамлив. Често обаче може да ви докара доста неприятни усещания, понякога със сериозни последствия за здравето ви – например ухапванията от морски животни. И за да не се окаже, че едно такова наглед дребно нещо може да провали почивката ви, е добре да се научите как да реагирате в подобни ситуации, а също и да оказвате първа помощ, когато пострадалият е някой друг. Мисля, че материалът ми и съветите ми, освен всичко останало, са и съвсем навременни, като се има предвид, че пикът на активността при медузите е точно в месеците юли и август.

Коварни са тези морски обитатели и обикновено атакуват възможно най-чувствителните зони от тялото – задните части на ръцете и краката, лицето, шията и слабините.

Какви са усещанията – емоционална превъзбуда, болки по цялото тяло, парене в поразената област, възможно е да се наблюдава и силна кашлица, както и повишаване на температурата.

Медузите изработват парещо вещество в специални клетки, които се намират в пипалата им, затова, когато се допрат до човек, се получава изгаряне.

Разбира се, когато вече сме пострадали, да правим анализ защо точно се получават въпросните усещания, е абсолютно излишно. По-важно е да сме наясно какви бързи мерки да предприемем.

За да се намалят пораженията, нанесени от медузата, е необходимо по възможно най-бързия начин да се опитаме да отстраним отровното вещество. Най-добре това може да стане, като обилно поливаме мястото с морска вода, която съдържа йод; с течност в чийто състав има етилов спирт – вино, водка, коняк; или с оцет.

За начало, а и за край – при леките ужилвания тези мерки са напълно достатъчни. В случаите, когато са налице сигнали за алергична реакция, е най-добре да не разчитаме на само- и взаимопомощ, а да потърсим квалифицирана медицинска помощ.

И накрая последен съвет, за завърша шеговито, както и започнах – обливането на засегнатия участък с алкохол не трябва да е толкова обилно, колкото с морска вода. Все пак е редно да остане нещо и за вечерните морски аперитиви. 🙂

 

Google+ Comments