Рали Дакар и мечтата на един общински съветник

Рали Дакар е многодневно офроуд състезание, което се провежда всяка година и за разлика от традиционните ралита се провежда на терени като пясъчни дюни, кал, камъни и други пресечени местности.

Първото издание на състезанието е през 1979-а година, като началото му е дадено на 26 декември 1978-а година. Негов основател е Тиери Сабен, който година по-рано се губи в либийската пустиня, а това му носи вдъхновение да организира подобен тип надпревара.

На първото издание на рали Дакар се впускат 182-а ентусиасти, а особеното на правилата е, че могат да се състезават както професионалисти, така и любители с всякакви превозни средства.

Участие в престижната офроуд надпревара е и сред мечтите на столичния общински съветник Орлин Алексиев.

Всъщност той е един от основателите на Асоциацията на вносителите на автомобили, като от създаването ѝ през 2004-а година до 2016-а е част от ръководството ѝ. Асоциацията инициира кампании за пътна безопасност и намаляване на броя на децата-жертви на пътя. Съвместно с КАТ – Пътна полиция, асоциацията организира кампанията „Пази детето“. Тя преминава изключително успешно – по данни на КАТ през 2005-а година, когато е реализиран 1-ви етап на кампанията, няма нито едно загинало дете в резултат на пътнотранспортно произшествие. В рамките на “Пази детето” са обезопасени близо 300 училища в цялата страна.

Политическата си кариера Орлин Алексиев започва през 2007-а година, когато за първи път е избран за общински съветник в Столичния общински съвет. Оттогава до сега вече има три успешни мандата, в които е заемал и заема длъжности като Председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет на Столичния общински съвет и  член на постоянната комисия по икономика и собственост на Столичния общински съвет.

Една от основните му длъжности е като председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд, който финансира дейности, базирани на приети от СОС стратегии, цели и програми. За мандата 2015-2018 г Фондът финансира различни дейности на общината в размер на над 94 млн. лв. за ново строителство, реконструкция и ремонт на училища, детски ясли, детски заведения и спортни площадки, медицинско оборудване и апаратура за болници и поликлиники, градската улична инфраструктура, поддържане и изграждане на паркове и зелената система  и много други.

През 2013-а година се сбъдва една от големите мечти на Орлин Алексиев да участва на рали Дакар. Той става първият българин, финиширал на рали Дакар с автомобил BMW X1 Proto с най-добро класиране до момента – 17-то място в класа и 61-во в генералното класиране.

На следващата година обаче проблем с качеството на горивото не му позволяват да повтори успешния си финал.

Google+ Comments