Предаванията ли ще вършат работата на държавата?

predavaniyaТо като се заредиха едни дъждовни дни – че и най-обилните валежи са вечер, когато, вместо човек да седне с приятели, както се полага лятото, на бира и пържени картофки в някое квартално кафене на открито, си стои в къщи пред телевизора като някоя домакиня. По тази причина, а не по някаква друга миналата събота попаднах – за първи път – на предаването на Наталия Симеонова “Предай нататък”. То пък така се случи, че беше последното, преди екипът да излезе в лятна почивка, и водещата беше направила нещо като обзор на някои от най-запомнящите се истории, както и подробности как са се развили събитията след това и помощта, която хората в нужда, герои на реалитито, са получили.

Като рефрен от устата на всички тях се носеше прозрението: Имало добри хора. И да, наистина от това, което видях, добрината не е чак толкова дефицитна стока, колкото се опитват да ни внушат по различни канали. Хората помагат от сърце, кой с каквото може. Но при толкова човешка мъка, съвсем логично идва въпросът: Добре, ама къде е тук ролята на държавата и може ли едно предаване да огрее навсякъде. Дори и в случаите, когато местната и централната власт, подтикнати от екипа на Наталия си свършат работа, човек недоумява защо трябва да се намеси една телевизия, един тв водещ, за да си свършат чиновниците задълженията, за които им се плаща.

Трябва ли водещата да се появи с микрофон в ръка примерно пред кмета на Плевен, за да разбере той, че младо семейство с две деца, едното от които болно от церебрална парализа, живее в нещо като дом, вкопан в скали, и чак тогава да се задвижи тежката бюрократична машина и да им отпуснат общинско жилище!?

Трябва ли момче, което е в инвалидна количка от години след претърпяна злополука да разчита “Предай нататък” да му осигури престой в балнеологичен център, където да му правят лечебни процедури и рехабилитация, които доказано в случаи като неговия дават изключително положителни резултати!?

Не я разбирам аз така държавността. И май никъде по света, където тя е нормална, не я разбират по този начин. Иначе, както казах вече, добрината е налице, сега остава да установим и къде е държавата.

 

Google+ Comments