Празник на банкера

Наближава Никулден, на него освен всички именници празнуват рибарите и мореплавателите, а също и ние банкерите. Според легендите носещи се за свети Никола, който е покровител на всички носещи неговото име, както и на хората чиято професия е свързана с морето. Друга легенда обаче разказва, че преди свети Никола да бъде канонизиран от църквата той бил богат лихвар, който помагал на бедните и безпаричните като раздавал богатството си и се стараел да не разберат от къде идва помощта. На това му се казва благородно дело. Е днес банките не практикуват като свети Никола, но все още раздават пари, които в последствие си искат обратно. През 1992 година празника на банкера, честващ се на шести декември се възстановява от Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка  и до днес всички банкери празнуваме на този ден.

Както всяка година ще отбележим празника с фирмен банкет, на който ще се се случат много комични и забавни случки, които да си разказваме през цялата следваща година. Не всяка професия си има собствен празник и то на такъв хубав и почитан от българската традиция имен ден.

На всички на които им предстои да празнуват професионален празник пожелавам много работа и много успехи, а на всички именници пожелавам много здраве и ако имат кредит да го плащат навреме.

Google+ Comments