Как да изберем велоергометър

veloЧовек, който като мен стои по цял ден на стол и на бюро, със сигурност неведнъж е мислил за някакъв вариант за домашен спорт. Е, и аз така. И също като мнозина други, навярно, от години си оставам само с мисленето. Да, ама тази година, предчувствайки традиционното зимно залежаване и затлъстяване и неблагоприятните последици от всичко това върху мъжкото здраве след една определена възраст, реших, че ще взема мерки. И нали съм си традиционалист – не си блъсках много главата, за да измисля някакъв особено оригинален вариант. Класиката си е класика и велоергометърът си я олицетворява. Да проуча някои полезности при избора на подобен спортен уред, обаче си дадох труд. И днес реших да ги споделя с вас – ако случайно точно в този момент и вие сте в такъв преломен момент от живота си :), да съм ви полезен.

Е, накратко – какво да имаме предвид, когато си избираме домашно колело.

Специалистите по форумите настоятелно съветват при избора специално внимание да се обръща на размера на маховика – правилото е: колкото по-голям е този детайл, толкова по-плавни ще бъдат движенията на уреда, особено в моментите, когато се променя натоварването.

Опитните спортисти също така съветват да се позаинтересувате и за начина, по който са закрепени кардиодатчиците. Оптималният вариант е те да са на дръжките на кормилото.

Друг много важен параметър от техническите характеристики на велоергометъра е ограничението на максималното тегло на ползвателя. По правило ограничението за ниския ценови клас е от 80 до 100 кг, а за по-високия варира от 120 до 140 кг. Много е важно да се имат предвид този факт, защото, освен че употребата на малогабаритни уреди от по-тежки хора ще им създаде изключителни неудобства, е много вероятно незачитането на това указание да съкрати значително живота на спортното приспособление или да доведе до повреда от естество, което няма да уважат, дори и да е в рамките на гаранционния срок.

Седалката, педалите, конструкцията и волана също са основополагащи компоненти. Те определят комфорта, външния вид и надеждността на машината. Обърнете специално внимание на тези подробности – заинтересувайте се какво натоварване и интензивност на употреба са в състояние да издържат, а също така и на какви показатели за телесна маса са разчетени.

Е, надявам се да съм бил полезен. И дано подробностите да не са ви отклонили от намеренията ви за спортни успехи. 🙂 🙂 🙂

 

Google+ Comments