БНО и председателя й Георги Георгиев за промяна на статуквото

Гледах онзи ден по ТВ7 едно интервю с Георги Георгиев – председател на новосформираната партия БНО – Българско национално обединение. Млад човек, може би в началото на 30-те, личеше си, че има хъс, и за разлика от изпипаните политици, говореше свободно.

Впоследствие прочетох повече за партията на сайта й – bno.bg. Целите и принципите й са ориентирани около семейството, българската култура, възраждане на селата, фермерството, животновъдството,  данъчни облекчения и намаляне цените на ток за промишлеността. Все мерки, които са удачни и трябваше да бъдат въведени много отдавна.

Другото, което ми хареса в новата формация и я прави наистина оригинална, е желанието й за истинска, радикална промяна в системата –  с промени в основните закони: конституция, съдебна система, полиция, нов закон за референдумите, даващ повече власт на хората и най-важното: лустрацията, заради липсата на която едни и същи хора се въртят в политиката, а полагаемото им място е в слабоосветени, затворени помещения зад железни врати.

Вярно е, че партиите не са най-чистите формации, но както указват в сайта – няма друг начин за реално влияние и взимане на управленски решения без тях в момента. Въпреки че партийната система като всичко друго у нас, е сбъркана още в своите основи, като трезвомислещ човек не виждам друг начин за това истинска промяна да се случи. Не ме разбирайте погрешно, подкрепям силно студентските протести, но какво ще направят те, когато това правителство падне, и дойде следващото, съставено от същите оцапани хора?

Ще продължа да наблюдавам новосформираната партия. Честно казано никоя от останалите регистрирани партии – а те са десетки, няма да спечели гласа ми на следващите избори.

Google+ Comments