Бедствието и човекът

falling-rocks-310843_640Тази година като че ли лятото предвижда по-слаб сезон по българското Черноморие. И не само защото както винаги медиите с безумните си статии искат по всякакъв начин да очернят страната ни и да я извадят от списъка на туристическите дестинации, но и защото това лято положението е наистина бедствено.

Вместо да се оправя времето става все по-лошо, ситуацията все повече заприличва на апокалиптична и страхът пороите да не продължат поставя всички ни в тревожна ситуация. Не ми се мисли още колко къщи могат да пострадат, накацали в селища като Обзор, Бяла и други точно в полите на планината, но и колко мръсна, засегната от човешката дейност, вода ще се изсипе в морето. Не ми се мисли дори, че може да има и жертви.

Това е природата. Непредсказуема и жестока, когато реши да си вземе своето. Но мисля, че в тази ситуация има много общо и човека и поне половината от апокализма, за който медиите говорят, се дължи точно на неговата дейност. Строим безразсъдно много, обезлесяваме цели региони, копаем за пясък и чакъл, оставяме неукрепени мостове и бентове, зарязваме тротоарите и пътищата си с изкъртен паваж под предлог, че общините нямат средства. И всикчо това, заради нечия алчност, безотговорност и недалновидност. Ако не страдаха от цялата работа невинни хора щях да се осмеля да кажа, че всикчо това е заслужено. Сега само щрихирам, но от обвинения в тази насока ще се въздържа.

Google+ Comments