А сега накъде?

Спокойно, днес няма да повдигам отново темата за туризма в България, защото мисля, че вече уловихте основната ми идея и емоция. Иска ми се да поразсъждаваме заедно върху една друга черна хроника от българската действителност.

doctor-02Става въпрос за младите медици у нас или по-скоро липсата на такива. Ето преди броени дни например една позната, наскоро завършила специализация за хирург, ми заяви, че напуска родината ни, защото не иска децата й да растат в абсурд. Може би тук трябва да уточня, че Мария е от известна лекарска фамилия и нейните родители дори основаха частна клиника. С други думи, девойката има перспективи и възможности пред себе си, пътечката й е утъпкана, както обичаме да казваме. Съпругът й също разполага с финанси: компютърен специалист е в международна фирма със седалище в София.

И тъй като бях крайно шокиран от решението й, попитах я, ами ако всички млади лекари заминат да практикуват професията си зад граница, тогава какво ще се случи с медицината у нас? Мария ми отвърна следното: „Каквото с всичко в тази държава. Каквото ни е здравеопазването, такова ни е образованието, такива са ни полиците. И най-лошото е, че най-лошото предстои!“

Иска ми се да не е права, защото страхотно много обичам България и някак не искам да се отделям от нейната вселена.
Но наистина ли най-лошото предстои?!

Google+ Comments