Пластмаса в океаните – кой я носи?

Обществена тайна е, че до 2050 година ще има повече пластмаса в моретата и океаните отколкото на континенталната част. Причината е в бавното разграждане на материала, масовата му употреба и лошото управление на отпадъка. Замисляли сте се обаче кои са страните, които допринасят най-много за тази печална статистика?

На първо четене сигурно ви идват най-големите държави с най-много население като Индия, Китай, Япония, САЩ. Но всъщност не факторът консуматорство на пластмаса прави възможно замърсяването на водите с този отпадък. Факторите, които оказват влияние, са: дължина на плажна ивица, обилни валежи, лоша система за боклуци и страни с по-малък географски район.

Причината да се наблегне на точно тези критерии е, че замърсяването с пластмаса достига до океаните по няколко пътя. Първият е чрез изхвърлянето им в паркове и по улиците, които са свързани с шахтите и канализациите, отвеждащи боклука до вода. Следващата възможност е чрез изхвърляне на плажната ивица или директно в морета и реки. Трети силен замърсител са скъсаните рибарски мрежи.

Ето и кои страни по света са отговорни за най-големият процент изхвърляне на пластмаса във водите. Това са: Филипини, Индия, Maлaйзия, Kитaй, Индoнeзия, Mиaнмap, Bиeтнaм, Бaнглaдeш, Taйлaнд, Бразилия. Само ще добавя, че по статистика целият останал свят извън този топ 10 изхвърля пластмаса колкото Индия за година. Представяте ли си?

Единствената, която не е азиатска страна, пък е Бразилия. Само този факт може да ви покаже много, за да изведете заключения за разликата между различните култури и начина на управлението и жвота им.

За бъдеще си пожелавам генерално да се откажем от пластмасата и да променим статистиката до 2050 година. Дано изградим личностно самосъзнание и да не разчитаме само на политики. Напред към светлото бъдеще за нас и нашите поколения!

Google+ Comments